LEOLA.sk / Rozdiely a pravosť / Rozdiely medzi sladkovodnými a morskými perlami

Rozdiely medzi sladkovodnými a morskými perlami

Vzhľad

Veľmi záleží na kvalite konkrétnej perly. Ak porovnávame iba perly vysokej kvality, budú morské perly na pohľad lesklejšie a v prípade japonských Akoya perál aj belšie.

Charakteristický lesk perál je spôsobený odrazom a lomom lúčov svetla dopadajúcich na priesvitné vrstvy perlete. Rôzna hrúbka jednotlivých vrstiev perlete u morských a sladkovodných perál spôsobuje odlišný výsledný lesk oboch druhov perál.

Rozdiel medzi sladkovodnými a morskými perlami

Ak sú perly kvalitné, rozdiely medzi nimi sú veľmi jemné a je ťažké ich vyfotiť. V bielom rámčeku sme umelo zvýšili sýtosť farieb, aby lepšie vynikol rozdiel v odtieňoch perál sladkovodných (predný a prostredný rad) a morských (zadný rad). Lesk morských perál je znateľne ostrejší.

Cena

Opäť veľmi záleží na kvalite konkrétnej perly. Ak porovnávame iba perly vysokej kvality, budú morské perly výrazne drahšie.

Kultivácia morských perál je náročnejšia a nákladnejšia – kým sladkovodná perlorodka pojme bežne až 20 jadier, do schránky mušle akoya je možné vložiť maximálne 3 jadrá. Cortézove perly sú dokonca kultivované iba 1 jadrom.

V mori sú perlorodky navyše vystavené vyššiemu riziku nepriaznivých ekologických vplyvov než sladkovodné perlorodky chované v jazerách vo vnútrozemí.

Dá sa rozdiel poznať voľným okom?

To, či je kultivovaná perla sladkovodná alebo morská, sa dá spoľahlivo určiť iba pohľadom dovnútra perly - najčastejšie analýzou vrtu perly, alebo ak nie je perla vŕtaná – röntgenovým snímkom. Kým morské perly majú pod niekoľkými vrstvami perlete tvrdé jadro (fotografie so šípkou), sladkovodné perly sú celé tvorené perleťou.

Prierez perlou Akoya

Prierez sladkovodnou perlou

Hrúbka perlete kultivovaných perál tak veľmi ovplyvňuje kvalitu samotnej perly.

Hrúbka perleťovej vrstvy u morských kultivovaných perál
veľmi dobrá 0,6 mm a viac
dobrá 0,4 mm a viac
stredná 0,3 mm a viac
tenká 0,2 mm a viac
veľmi tenká menej než 0,2 mm

Kultivácia

Rozdiel v priereze oboch druhov perál je spôsobený odlišným postupom pri ich kultivácii. Obe perly, sladkovodná i morská, vznikajú v perlorodkách rovnako – cudzie teliesko vyvolá vo vnútri obrannú reakciu a perlorodka začne vylučovať perleť. Teliesko je tak postupne v mnohých tenkých vrstvách obaľované perleťou a v priebehu niekoľkých rokov tým vzniká perla.

Rozdiel je však v jadre - u morských perál je tvrdé jadro obaľované vrstvami perlete. Sladkovodné perly sa kultivujú bez tvrdého jadra, takže výsledná perla je celá tvorená perleťou.

Morské perly, ktoré vznikli vo voľnej prírode (nekultivované), sú celé tvorené perleťou; jadro je len malé zrnko v strede perly. Tieto perly sú dodnes veľmi vzácne, predávajú sa len v tých najexkluzívnejších klenotníctvach a aukčných sieňach. Cenovo sú v porovnaní s kultivovanými perlami neporovnateľne drahšie.

Zhrnutie

  Sladkovodné perly Morské perly
typy jazerné, riečne Akoya, Tahitské, Cortézove, South Sea
vznikajú v jazerách, riekach a iných sladkých vodách v slanej morskej vode
proces kultivácie Do schránky perlorodky sú vložené jadrá z mäkkého tkaniva. Mäkké tkanivo je potom obalené vrstvami perlete. Do schránky perlorodky je vložené guľaté jadro vyrobené z lastúry sladkovodnej perlorodky. Jadro je potom obalované perleťou.
dĺžka cyklu vzniku perly obvykle 2 - 7 rokov Akoya min. 1 rok, ostatné 2 - 6 rokov
počet perál v jednej perlorodke až 20 1 - 3
prierez  Perla sladkovodna bez jadra  Perla morská
  perla je celá tvorená perleťou pevné jadro okrúhleho tvaru je obalené vrstvami perlete
lesk kvalitnej perly jemno rozostrený lesk výrazný zrkadlový lesk