LEOLA.sk / Všeobecné informácie / Kultivácia perál

Kultivácia perál

Pod pojmom kultivácia perál rozumieme ich chov, pri ktorom človek zásahom do prírodného procesu vzniku perly zvýši pravdepodobnosť jej vzniku. Do schránky perlorodky je pri kultivácii vložené jadro z prírodného materiálu, ktoré je v priebehu niekoľkých rokov obaľované perleťou a v schránke perlorodky premenené na perlu.

kultivácia perálS kultiváciou perál experimentovali ľudia už v staroveku, skutočný úspech však po mnohých nezdaroch zaznamenal až Japonec Kokichi Mikimoto, ktorý zdokonalil proces kultivácie morských perál Akoya. Vďaka nemu si dnes ženy po celom svete môžu dopriať luxus šperku z pravých perál.

Keď v 30.rokoch po prvýkrát japonskí obchodníci ponúkli svetu šperky z kultivovaných perál, nestretli sa s veľkým úspechom- zákazníci im nedôverovali a nepovažovali ich za „pravé". Vďaka intenzívnej informačnej kampani a priaznivým cenám ale ľudia nakoniec kultivované perly s vďakou prijali.

Dnes je veľká väčšina pravých perál ponúkaných v luxusných i bežných klenotníctvach kultivovaná. Perly nájdené vo voľnej prírode sú- rovnako ako v minulosti- veľmi vzácne a preto nesmierne drahé. Komerčný výlov prírodných perál sa zachoval už len v niekoľko málo oblastiach, napríklad v Bahrajne a v Austrálii.

Vývoj a zlepšovanie procesu kultivácie pokračuje dodnes. V posledných rokoch sa podarilo výrazne vylepšiť kultivačné postupy pri chove sladkovodných perál, ktoré pri použití správnej techniky dosahujú kvalitu porovnateľnú s perlami morskými. Procesy kultivácie sú chovateľmi neustále zdokonaľované, kvalita zberu však stále záleží na čistote prostredia a prírodných podmienkach, v ktorých perly vznikajú.

Perlové šperky vyrobené pred začiatkom 20. storočia majú teda určite čisto prírodný pôvod. Rozsiahlou a vysoko oceňovanou kolekciou takýchto šperkov sa môže pochváliť britská kráľovná Alžbeta II., jednu z najslávnejších prírodných perál, ktorej história siaha až do 16.storočia, vlastnila tiež americká herečka Elizabeth Taylor. Ak vlastníte perlový šperk po babičke pochádzajúci zo začiatku minulého storočia, bude sa s veľkou pravdepodobnosťou jednať o šperk z umelých perál. V prvej polovici 20. storočia boli kultivované perly nedostatkovým tovarom, ktorý si svoju cestu našiel prevažne k japonským a americkým ženám.

Dnes sa perly kultivujú hlavne v Ázii, ďalej tiež v Amerike, Austrálii a Oceánii. Kultivácia prebieha vždy v prirodzenom prostredí- v moriach, jazerách a riekach, a nie v laboratóriách, ako by sa mohlo zdať. Po vyše sto rokoch od prvých pokusov o vypestovanie perál dnes môžeme s istotou vsadiť na vysokú kvalitu kultivovaných perlových šperkov.